Vroege waarschuwingssignalen van schizofrenie die u in eerste instantie misschien niet herkent

Schizofrenie is een uitdagende neurologische aandoening die het vaak moeilijk maakt om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet, om helder te denken, emoties te beheersen, met anderen om te gaan en normaal te functioneren. Het heeft invloed op hoe een persoon zich gedraagt, denkt en de wereld waarneemt.

Veel mensen met schizofrenie sluiten zich af van de buitenwereld, handelen in verwarring en angst en lopen een verhoogd risico op zelfmoordgedachten, vooral tijdens psychotische episodes, perioden van depressie en de eerste zes maanden van de behandeling.

Hoewel schizofrenie een chronische aandoening is, zijn veel van de angsten die ermee gepaard gaan ongegrond. De meeste mensen met schizofrenie verbeteren in de loop van de tijd in plaats van verslechteren. De behandelingsopties worden steeds beter en er zijn tal van dingen die u kunt doen om de aandoening te beheersen.

Gerelateerde onderwerpen (advertenties):

Vroege waarschuwingssignalen van schizofrenie

Schizofrenie kan mensen onverwacht en zonder waarschuwing treffen. De meeste mensen ervaren het echter geleidelijk, met verborgen tekenen van schizofrenie en een langzame achteruitgang in functioneren lang voor de eerste ernstige episode. Anderen kunnen u in dit vroege stadium van schizofrenie als excentriek, ongemotiveerd, emotieloos en teruggetrokken beschouwen.

Je kunt jezelf gaan isoleren, je uiterlijk verwaarlozen, vreemde dingen zeggen en een algemeen gebrek aan interesse in het leven tonen. U kunt hobby's en activiteiten opgeven en uw prestaties op het werk of op school kunnen eronder lijden.

De volgende zijn enkele van de vroege waarschuwingssignalen:

 • Depressie, sociaal isolement
 • Extreme vijandigheid of achterdocht, extreme reactie op kritiek
 • Persoonlijke hygiëne verslechtering
 • Een platte, emotieloze blik
 • Onvermogen om te huilen of geluk te uiten, evenals ongepast lachen of huilen
 • Slapeloosheid/verslapen; vergeetachtigheid of onvermogen om zich te concentreren
 • Vreemde of irrationele uitspraken; ongewoon gebruik van woorden of manier van spreken

Hoewel deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende problemen, niet alleen door schizofrenie, zijn ze reden tot bezorgdheid. Het is ideaal om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Als schizofrenie of een andere psychische aandoening de oorzaak is, zal het helpen om zo snel mogelijk behandeld te worden.

Wat zijn de symptomen van schizofrenie?

Schizofrenie wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan problemen met denken (cognitie), gedrag en emoties. Symptomen variëren, maar omvatten meestal wanen, hallucinaties of ongeorganiseerde spraak, evenals een verminderd vermogen om te functioneren. Symptomen kunnen zijn:

wanen: Dit zijn onjuiste overtuigingen die geen basis hebben in de realiteit. U denkt bijvoorbeeld dat u wordt geschaad of lastiggevallen; bepaalde gebaren of opmerkingen zijn op jou gericht; je hebt uitzonderlijke bekwaamheid of faam; een andere persoon is verliefd op je, of er dreigt een grote ramp. De meeste mensen met schizofrenie hebben last van waanideeën.

hallucinaties: Deze worden meestal gekenmerkt door het zien of horen van dingen die niet bestaan. Het individu dat aan schizofrenie lijdt, wordt echter onderworpen aan de volledige kracht en impact van een normale ervaring. Hallucinaties kunnen in alle opzichten voorkomen, maar stemmen horen is meestal de meest voorkomende.

denken; ongeorganiseerd (zn): Ongeorganiseerde spraak impliceert ongeorganiseerd denken. Effectieve communicatie kan worden belemmerd en antwoorden op vragen kunnen gedeeltelijk of helemaal niets met elkaar te maken hebben. In zeldzame gevallen kan spraak het gebruik van betekenisloze woorden bevatten die moeilijk te begrijpen zijn, een praktijk die bekend staat als woordsalade.

Gerelateerde onderwerpen (advertenties):

Extreem ongeorganiseerd motorisch gedrag: Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, variërend van kinderlijke dwaasheden tot onvoorspelbare opwinding. Omdat het gedrag niet op een specifiek doel is gericht, is het moeilijk om taken uit te voeren. Weerstand tegen instructies, ongepaste of ongebruikelijke houding, een volledig gebrek aan reactie of onnodige en overmatige beweging zijn allemaal voorbeelden van gedrag.

Negatieve tekenen en symptomen: Deze term verwijst naar een verminderd of niet-bestaand vermogen om normaal te functioneren. De persoon houdt bijvoorbeeld persoonlijke hygiëne niet bij of lijkt emotieloos (maakt geen oogcontact, verandert zijn gezichtsuitdrukkingen niet of spreekt monotoon). Bovendien kan de persoon zijn interesse in dagelijkse activiteiten verliezen of het vermogen verliezen om van plezier te genieten.

Behandeling voor schizofrenie

De diagnose schizofrenie is geen levenslange gevangenisstraf van verergerende symptomen en terugkerende ziekenhuisopnames. Veel mensen met schizofrenie kunnen met de juiste behandeling en zelfhulp weer normaal functioneren en zelfs symptoomvrij worden.

 1. Medicatie voor schizofrenie vermindert psychotische symptomen zoals hallucinaties, wanen, paranoia en gestoord denken. Het is echter geen remedie voor schizofrenie. Het is ook vrij minder effectief bij het behandelen van symptomen zoals sociale terugtrekking, gebrek aan motivatie en gebrek aan emotionele expressiviteit.
 2. Het vinden van het juiste medicijn en de juiste dosering is onderdeel van het proces van vallen en opstaan. Hoewel medicatie niet ten koste mag gaan van uw kwaliteit van leven, moet u geduld hebben met het proces en uw arts raadplegen als u zich zorgen maakt.
 3. Psychologische behandeling helpt u bij het leven met schizofrenie met behoud van de hoogst mogelijke kwaliteit van leven. Voor een effectieve psychologische behandeling is een goede werkrelatie met uw arts of andere therapeut vereist. U moet hen kunnen vertrouwen en optimistisch blijven over uw herstel.
 4. Cognitieve gedragstherapie of (CGT), psycho-educatie en gezinspsycho-educatie zijn allemaal vormen van psychologische behandeling voor schizofrenie.
 5. Elektroconvulsietherapie of ECT is een behandeling die zowel veilig als effectief is. Wanneer de symptomen van schizofrenie ernstig zijn, kan het effectief zijn.
 6. Als uw arts ECT als behandeling voor u aanbeveelt, moet hij of zij uitleggen hoe het werkt en al uw vragen beantwoorden. U moet schriftelijke informatie krijgen over wat er zal gebeuren, hoe u zich zult voelen en wat uw wettelijke rechten zijn.

Kan schizofrenie worden voorkomen?

Hoewel er geen zekere manier is om schizofrenie te voorkomen, kan het volgen van het behandelplan terugvallen of verergering van symptomen helpen voorkomen. Bovendien hopen onderzoekers dat meer informatie over risicofactoren voor schizofrenie zal leiden tot een eerdere diagnose en behandeling.

Hoewel patiënten goed reageren op mediations en therapie, is een significant herstel nog steeds niet erg gebruikelijk. Tekenen van schizofrenie mogen echter nooit worden genegeerd en moeten onmiddellijk worden aangepakt. Toegang tot een effectieve en tijdige behandeling is immers de beste aanpak bij deze diagnose.

Gerelateerde onderwerpen (advertenties):

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Deel via whatsapp
Deel via e-mail

Ontvang de beste virale verhalen rechtstreeks in je inbox!

Ontdek meer

taboola_com_dailymail_co_uk_2022_07_02_1c1228b3
Vroege Alzheimer-symptomen die net cruciaal zijn voor vroege stopzetting
599993_552
Onverkochte auto's voor 2021-2022 worden nu voor bijna niets gedistribueerd! Updateprijzen zijn echt verbluffend (mis het niet)
Laptops8
Deze geweldige laptops worden nu bijna nergens meer gedistribueerd - mis deze geweldige deals niet!
334634
In 2023 - Iedereen kan een geweldige persoonlijke lening krijgen, ongeacht de kredietscore (kijk binnenin)
Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Deel via whatsapp
Deel via e-mail

Ontdek meer

WhatsApp Afbeelding 2023-04-16 op 19.08
Zo kom je direct van schimmel af! Vergeet dure schimmelverwijderingsservices (doe dit in plaats daarvan)
elektrische_auto1
U zult niet geloven hoe betaalbaar elektrische auto's tegenwoordig zijn! Vind de elektrische auto van je dromen met slechts een paar klikken
Dakbedekking 1200 4
Tijd om dure dakbedekking te vergeten en dit in plaats daarvan te doen (2022 brengt innovaties)
WhatsApp Afbeelding 2023-04-18 op 19.00
Wilt u een geweldige glimlach, maar heeft u weinig budget? Kijk binnenin voor de perfecte oplossing
PHP-codefragmenten Aangedreven door : XYZScripts.com